vakbarát verzió
SzervezetünkHírekTanfolyamokFotóklubCsillagászat

Nincs Szuperhold

Nincs "Szuperhold"!!!

 

Nincs "Szuperhold"...

Ez egy, a média által kitalált sajtós kacsa. A Hold látványa nem szuper ha tele van, mert ebben az esetben semmilyen felszíni részlet nem látható, épp ellenkezőleg, akkor csodás a látványa ha oldalról, súroló fény éri. Örvendetes dolog, ha a Média felkapja egy csillagászati jelenség létét és hírelni kezdi. A gondolat nemes és örvenetes, csak a módszer sokszor átesik a ló másik oldalára.

Több csillagászati fórum is tiltakozik a média által beharangozott "esemény" miatt.(cikk)

A világ egyik legnagyobb csillagászati oldala is tiltakozik a média helytelen megnevezése ellen


A Telehold képe 2011 novemberében. (Fotó: Molnár Gyula, Korpás Zoltán és Szabó Szabolcs Zsolt)

(A számmal jelzett Holdbeli kráter és jellemzőinek leírása itt)

 

Azon túl, hogy tele van és pont szemből (nem teljesen pontosan) éri a Napfény semmilyen kráter és felszíni egyenetlenség nem tanulmányozható rajta...


Sarló alakú Hold, figyeljük meg a fény-árnyék határ , a terminátor vonalának környezetét. Csodálatos részletek rejtőznek itt. Ez a látvány távcsőben tényleg szuper. (Fotó: Várhalmi Sándor, Tóth Ervin, Korpás Zoltán, Molnár Gyula és Szabó Szabolcs Zsolt)


A "szuper" mint kifejezés, értelemszerűen itt a "nagy" szóval helyettesítendő, mivel a Hold (mint minden más égitest) ellipszis alakú pályán kering anyaégiteste körül (legyen az hold, vagy bolygó) , így minden egyes keringés alkalmával egy adott pillanatban a legközelebb, míg ezzel szemben fél keringéssel később (avagy korábban) legtávolabb kerül... ebben a két pontban megfigyelhető méretbeli különbséget az alábbi kép szemlélteti helyesen.

 

(Forrás: Spaceweather)

 
Bár itt jelentősnek tűnik a különbség, mivel viszonylag nagy a kép, de képzeljük el azt az egyszerű dolgot miszerint tekintjük az 1 és 2 mm közötti kétszeres nagyság különbséget, de ha fél méterről nézem meg a vonalzón eme két osztást, alig látom nagyobbnak a kettő millimétereset, mint az egy millimétereset...

Mivel itt a kép kerete, a fehér vonalak és sárga betűk univerzális összehasonlítási alapot adnak jelentős a különbség, de ha a két korong átmérőt mondjuk egy A/4es lap két átellenes pontjába helyeznénk, nem mondanánk meg egyszerűen, hogy melyik a nagyobb és mennyivel. Persze van aki látja a méretbeli különbséget az A/4-es papír példájánál, ám a valóságban a Hold esete teljesen más.
Mivel az égbolton csak egy Holdat látunk, így nincs mivel összehasonlítani (már akinek vannak Holdfotói megpróbálkozhat vele). Ebből következően a hétköznapi értelemben véve, egy Földközelpontjában tartózkodó Telehold méretét nem látjuk egy cseppet sem nagyobbnak, mint egy Földtávolban lévő Telehold méretét. Mivel nincs összehasonlítási alapunk ebben a helyzetben.

Évről-évre általában 1 ilyen alkalom van, amikor a Telehold épp a Földközepontja környékén tartózkodik, és ezt a Média szenzációszámba emeli, teljesen feleslegesen, ezzel is kissé (avagy nagyon) félreinformálva a nagyközönséget...

(Forrás: Tumblr)

Nyilvántartási számunk: 16-0142-04

Akkreditációs számunk: AL-0039

Elérhetőség

Általános információk:
Email: tit-szolnok@tit-szolnok.hu 

Telefon: +36 70 776 1390
Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet
 

Gazdasági ügyek (számlázás, stb.):
Email: tit-iroda@tit-szolnok.hu    Telefon: +36 70 776 1390

Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet

 


Vezetõi kérdésben illetékes: Szilágyi Mihály

Email: tit-igazgato@tit-szolnok.hu  

Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet

 

Partnereink
Ön a(z) 2678. látogatónk! A számlálás indult: 2010. március 31.