vakbarát verzió
SzervezetünkHírekTanfolyamokFotóklubCsillagászat

NLC

NLC - Éjszakai Világítő Felhők

Az alábbi összeállításban a szolnoki Urániából megfigyelt 2014 július 4-ei hajnali NLC-kről láthatóak fotók és egy Time Laps videó. 

Az éjszakai világítófelhők hazánkból, így közepes földrajzi szélességekről a nyári Napforduló környékén figyelhetőek meg nagy valószínűséggel. Kialakulásukról, megjelenésükről és megfigyelhetőségükről lelkes tagtársunk Szabó Szabolcs Zsolt 2012-es év júniusában írt beszámolójában olvashatunk:

"...A felhők annyira magasan helyezkednek el, hogy a horizont alatt lévő Nap már meg tudja világítani, de a troposzferikus felhőket még nem. Jóval a hétköznapi értelemben vett felhők szintje felett vannak. Naplemente után, vagy napkelte előtt fél órával már lehet vadászni rájuk. Kialakulásuk oka a 80-100 km magasságban lévő (magasságukat tekintve nem pontos az érték) mezoszferikus víz kifagyott jégkristályain szóródó napfény. Ebben a magasságban még a víz eredete is kérdéses. Egyesek szerint a globális felmelegedés hatására a troposzférából “kiszabaduló” vízről van szó; mások szerint eredete kozmikus, mikrometeoritok formájában érkezett a Föld légkörébe. Színe az élénk fehértől a kéken át a narancsos-sárgásig terjedhet. ... Hazánkból, így közepes szélességekről keresve a legnagyobb valószínűséggel május közepétől augusztus közepéig láthatjuk. Jelentkezésük összefügg a napciklussal is. .." (cikk)

 

A július 4-hajnali NLC fotó, 2014/07 hónap asztrofotója a National Geographic-ban


Szolnoki Napló cikke

 

 

Az idei nagy NLC-ről részletesen egy dunántúli észlelés számol be, amely a Magyar Csillagászati Egyesület gondozásában hétről-hétre megjelenő "A hét csillagászati képe" című rovatban jelent meg Landy Gyebnár Mónika tollából.

 

 

Észlelőnk leírása a jelenségről:

"Hajnali 3 órakor hívtak fel mobilon pesti ismerőseim, hogy az északi horizonton éppen egy ritka jelenség, éjszakai világító felhő látható. Kidörzsöltem az álmot a szememből, biciklire pattantam, és felmentem a csillagvizsgálóba. A tetőre kilépve északi irányba tekintve lélegzetelállító látványban volt részem" 

 (cikk)

 

 

 

 

 

 


(Fotók és videó: Szabó Szabolcs Zsolt)

 

Az oldalon található képek és videók szerzői jogvédelem alatt állnak. 
A képek felhasználási szándékát, a felhasználás előtt kérjük elektronikus levélben jelezze.

Ennek figyelmen kívül hagyása szerzői jogvédelem sértése miatt - jogi következményekkel járhat.

Nyilvántartási számunk: 16-0142-04

Akkreditációs számunk: AL-0039

Elérhetőség

Általános információk:
Email: tit-szolnok@tit-szolnok.hu 

Telefon: +36 70 776 1390
Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet
 

Gazdasági ügyek (számlázás, stb.):
Email: tit-iroda@tit-szolnok.hu    Telefon: +36 70 776 1390

Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet

 


Vezetõi kérdésben illetékes: Szilágyi Mihály

Email: tit-igazgato@tit-szolnok.hu  

Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet

 

Partnereink
Ön a(z) 2704. látogatónk! A számlálás indult: 2010. március 31.