vakbarát verzió
SzervezetünkHírekTanfolyamokFotóklubCsillagászat

Uránia Csillagvizsgáló

TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló

5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet.

Minden pénteken 19.00 órától távcsöves bemutatások, ismeretterjesztés, csillagászati előadások. Nagyobb létszámú csoportokat, elõzetes egyeztetés alapján tudunk fogadni. Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2014. március 14-től, minden második pénteken "Csillagászati alapok" címmel előadás sorozatot indítottunk, amelyek egymáshoz szorosan kapcsolódnak. A foglalkozások keretén belül szó esik majd a Napról, a Bolygókról, a Holdról, a Naprendszerről, a csillagok életéről, a Tejútrendszerről, a galaxisok világáról, a kozmológiáról, a világegyetem felépítéséről, a csillagászat történetéről, a távcsövekről, a megfigyelésekről és a hazai csillagászatról is. Előadásainkra várunk Mindenkit sok szeretettel.

Azok akik kíváncsiak a tetőről nyíló csodálatos körpanorámára, lehetőségük nyílik a panoráma megtekintésére minden pénteken este az előadások után. A tetőn gyakran erős a szél, ezért kérjük látogatóinkat, rétegesen öltözködjenek.

 

Kapcsolat: tit.szolnok.urania@gmail.com ; Facebook

 

Az oldalon található képek és videók szerzői jogvédelem alatt állnak. 
A képek felhasználási szándékát, a felhasználás előtt kérjük elektronikus levélben jelezze.

Ennek figyelmen kívül hagyása szerzői jogvédelem sértése miatt - jogi következményekkel járhat.

 

Legújabb fejlesztésünk, élőkép Szolnokról. (A kép az oldal frissítésével frissül.)

Az időképen is megtalálható a kamerakép

Nagyobb méretben - Élőben - 

 

 

 

További inforámciók honlapunkon

Részletek a hivatalos honlapon

Facebook esemény

 

A július 4-hajnali NLC fotó, 2014/07 hónap asztrofotója a National Geographic-ban

 

A Hold távcsöves képe (Fotó: Molnár Gyula, Korpás Zoltán és Szabó Szabolcs Zsolt)

 

 

Programjaink

 


2016 június 10 péntek: Az atomreaktorok működési elve (Előadó: Pintér József)

(Előadónk késve érkezik. Este 19:00-tól derült idő esetén tetőúlátogatás és naplementézés, majd távcsövezés, észleljük a Holdat, a Jupitert, a Marsot és a Szaturnuszt, majd előadónk érkezését követően belemerülünk az atomfizika rejtelmeibe Pintér Józseffel.) 

 

Korábbi programjaink:

 

 

2016 június 3 péntek: a Mars

(Előadás és távcsövezés - derült idő esetén bemutatásra kerül a Mars és a Szaturnusz.)


2016 május 27 péntek, Asztrobilógia III - Elmélkedések a bolygórendszerekről (I)

 

2016 május 20 péntek, Ásványok és drágakövek - ismerkedés a makrokozmosz picinyeivel

 

2016 május 13 péntek, Élménybeszámoló Japánról - egy fizikus szemével

 

2016 május 6 péntek, Merkúr-átvonulás előkészületek

 

2016 április 29 péntek, Csillagászati alapok 41. rész: A Galaxisok (6) A Tejútrendszer (6)

(Az előadás a tejútrendszer legkülső vidékein lévő állapotokat mutatja be. Megismerkedhetünk csillagvárosunk legstabilabb építőköveivel, a gömbhalmazokkal; valamint a tejútrendszer régebbi és potenciális ütközéseivel is.)

 

2016 április 22 péntek, Asztrobiológia II


2016 április 15 péntek, Csillagászati alapok 40. rész: A Galaxisok (5) A Tejútrendszer (5)

(Az előadás során fény derül galaxisunk középponti érdekességeire, valamint Napunk "égi" útjára, melyet a csillagok között tesz meg, népes csillagvárosunk középpontja körül. Az előadás nagyban támaszkodik a megelőző részekre.)


2016 április 8 péntek, Asztrobiológia 1

(Bevezetés az Asztrobiológia témaköreibe)


2016 április 1 péntek, Csillagászati alapok 39. rész: A Galaxisok (4) A Tejútrendszer (4)

(Folytatjuk csillagvárosunk szerkezetének feltárását, genetikai vizsgálódásaink célpontja (támaszkodva a korábbi 3 részre) a spirál szerkezet kialakulása, és annak tulajdonságai. Statikus "rendszerképünket" lecseréljük egy dinamikus - mozgásban lévő - "élettel" teli modellre, mely megpróbál válaszokat keresni, a struktúra mibenlétére.)

2016 március 25 péntek, A húsvét ünnepe, a húsvét csillagászati vonatkozásai

(Beszélgetés a húsvét ünnepéhez kapcsolódó bibliai és csillagászati eseményekről)


2016 március 18 péntek, Csillagászati alapok 38. rész: A Galaxisok (3) A Tejútrendszer (3) (Ismétlés)

(Az előadás a korábbi Tejútrendszeres részekre támaszkodva bemutatja galaxisunkat "korra és nemre való tekintettel". Egyfajta genetikai szempontú elemzésen sorra vesszük galaktikánk egyes alkotó elemeit, és ezek előfordulási gyakoriságát is. Az előadást sok színes ábra és kép színesíti. Utána derült idő esetén távcsöves észlelés a tetőről.)

 

2016 március 11 péntek, Lézer, Hologram, titkosítás.

(Beszélgetés Pintér József matematikus-fizikus kutató tanárral. 2. rész)

 

2016 március 4 péntek, Lézer, Hologram, titkosítás.

(Beszélgetés Pintér József matematikus-fizikus kutató tanárral. 1. rész)


2016 február 26 péntek, Csillagászati alapok 37. rész: A Galaxisok (2) A Tejútrendszer (2) (Ismétlés)

(Az előadás egy több részből álló sorozat második részeként tovább foglalkozik a Tejút szerkezetével, morfológiájával, csillagkeletkezési környezeteivel, kiterjedt halójával, és korával. Az előadáson sok, a Hubble űrtávcső álltal megörökített objektum részletes elemzésén túl saját felvételekkel demonstráljuk a tejutat alkotó anyagok változatosságát. Az előadás 19:30-kor kezdődik. Utána derült idő esetén bemutatásra kerül a Jupiter.)

 

2016 február 19 péntek, A Fényszennyezés

(Ismertetésre kerül a fény felhasználásának története, és káros hatásainak részletes elemzése is, továbbá a természet "sötét" értékeinek megőrzésének módozatai is. Előadó: Molnár Nikolett amatőrcsillagász.)


2016 február 12 péntek, Ismétlés, Csillagászati alapok 36. rész: A Galaxisok (1) A Tejútrendszer (1)

(Az előadás egy több részből álló sorozat első részeként foglalkozik majd a Tejútrendszerünk felfedezésének történetével, a kezdetleges modellek kialakulásával, megismerésével. Az előadáson a korábbi távolságmérési módszerek egy része átismétlésre kerül. A sorozat első részében számos, a megismeréshez szükséges alapismeretet átveszünk, továbbá színes felvételekkel mutatjuk be a Földünkről látható és megismerhető Tejutat. Az előadás után derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét a tetőn. Az előadás 19:30-kor kezdődik.)

2016 február 5 péntek, A megtervezett világegyetem: A Világegyetem alkotó részei: anyag, erők és sugárzás II

2016 január 29 péntek, A megtervezett világegyetem: A Világegyetem alkotó részei: anyag, erők és sugárzás I

2016 január 22 péntek, Általános csillagászat II Új eredmények

2016 január 15 péntek, Általános csillagászat I Új eredmények

2016 január 8 péntek, Idő, Időszámítás, Naptár

2015 december 4 - 18 Technikai okok miatt zárva

2015 november 27 péntek, A megtervezett univerzum III

2015 november 20 péntek, A megtervezett univerzum II

2015 november 13 péntek, A megtervezett univerzum I

 

2015 november 6 péntek, Csillagászati alapok 38. rész: A Galaxisok (3) A Tejútrendszer (3)

(Az előadás a korábbi Tejútrendszeres részekre támaszkodva bemutatja galaxisunkat "korra és nemre való tekintettel". Egyfajta genetikai szempontú elemzésen sorra vesszük galaktikánk egyes alkotó elemeit, és ezek előfordulási gyakoriságát is. Az előadást sok színes ábra és kép színesíti. Utána derült idő esetén távcsöves észlelés a tetőről.) (Ismétlés)

 

2015 október 30 péntek: Zárva

2015 október 23 péntek: Zárva

2015 október 16 péntek: Zárva


2015 október 9 péntek, Csillagászati alapok 38. rész: A Galaxisok (3) A Tejútrendszer (3)

(Az előadás a korábbi Tejútrendszeres részekre támaszkodva bemutatja galaxisunkat "korra és nemre való tekintettel". Egyfajta genetikai szempontú elemzésen sorra vesszük galaktikánk egyes alkotó elemeit, és ezek előfordulási gyakoriságát is. Az előadást sok színes ábra és kép színesíti. Utána derült idő esetén távcsöves észlelés a tetőről.)


2015 október 2 péntek, Az Exobolygók világa (3)

(Az előadás nagyban építve az első két részre, folytatja az exobolygókról szóló elmékedést. Az előadásban szó esik majd a Kepler Űrtávcsőről, feladatiról, eredményeiről, hibáiról és szervizeiről. Az előadás zárásaként a jövő exobolygó kutató távcsöveiről és programjairól lesz szó. A látványos és színes előadás után derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét.)


2015 szeptember 25-26 péntek-szombat: Kutatók Éjszakája 2015:

 

2015 szeptember 18 péntek, Csillagászati alapok 37. rész: A Galaxisok (2) A Tejútrendszer (2)

(Az előadás egy több részből álló sorozat második részeként tovább foglalkozik a Tejút szerkezetével, morfológiájával, csillagkeletkezési környezeteivel, kiterjedt halójával, és korával. Az előadáson sok, a Hubble űrtávcső álltal megörökített objektum részletes elemzésén túl saját felvételekkel demonstráljuk a tejutat alkotó anyagok változatosságát. Az előadás 19:30-kor kezdődik. Utána derült idő esetén bemutatásra kerül a Hold.)


2015 szeptember 11 péntek, Az Univerzum magyarázata ; Az Exobolygók világa (2)

(Az első előadás az Univerzum kialakulásának okáról rántja le a leplet, nagyban építve a két héttel korábbi első előadásra. A második előadás nagyban építve az első részre, a magyar vonatkozású exobolygókutatásokkal, a HATNet-tel foglalkozik. Az előadáson szó esik majd a program kezdeteiről, bemutatja részletesen a programban dolgozókat és eddig elért eredményeiket. A látványos és színes előadás után derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét.)


2015 szeptember 4 péntek, Csillagászati alapok 36. rész: A Galaxisok (1) A Tejútrendszer (1)

(Az előadás egy több részből álló sorozat első részeként foglalkozik majd a Tejútrendszerünk felfedezésének történetével, a kezdetleges modellek kialakulásával, megismerésével. Az előadáson a korábbi távolságmérési módszerek egy része átismétlésre kerül. A sorozat első részében számos, a megismeréshez szükséges alapismeretet átveszünk, továbbá színes felvételekkel mutatjuk be a Földünkről látható és megismerhető Tejutat. Az előadás után derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét a tetőn. Az előadás 19:30-kor kezdődik.)

 

2015 augusztus 28 péntek, Az Exobolygók világa (1)

(Az előadás keretén belül megimserkedünk a Naprendszerünkön kívüli bolygók felfedezésének módszereivel, lehetőségeivel, távcsöveivel.)


2015 augusztus 14 péntek, Csillagászati alapok 35. rész: A Csillagok (7) Csillagrendszerek

(Az előadáson szó esik a többes rendszerekről, kettős-hármas-négyes-hatos-többes csillagokról, kialakulásukról, elhelyezkedésükről. Az előadás után derült idő esetén távcsöves bemutatás a tetőn.)


2015 augusztus 7 péntek, Újabb eredmények a New Horizons küldetéséről

 

2015 július 31 péntek, Csillagászati alapok 34. rész: A Csillagok (6) A csillagok halála

(Az előadás keretén belül megimserkedünk a legnagyobb méretű csillagokkal, és látványos véget érő életükkel. Áttekintjük ezen folyamatok típusait, okait, és látványosabbnál látványosabb rövid életű következményeit. Az előadás Naplemente után kezdődik. Derült idő esetén az előadás után bemutatásra kerül a Szaturnusz és a Telihold.)


2015 július 24: Érkezés a Plútóhoz, a New Horizons űrszonda története.

 

2015 július 3 péntek, Csillagászati alapok 33. rész: A Csillagok (5) Változó csillagok

(Tovább folytatjuk a csillagokkal való foglalkozást, építve az előző előadásokon elhangzottakra. Az előadáson megismerkedhetünk a Hertzsprung-Russel diagram további területeivel, rámutatunk arra, hogy a csillagok nagy része valamilyen változást produkál. Ezen változások közül megismerkedünk 4 kiemelkedően fontos változó csillag csoporttal. Az előadáson szó esik továbbá a változó csillagok megfigyelésének, mérésének fontosságáról, valamint egy újabb távolságmérési módszerel ismerkedhetünk meg. Derült idő esetén Naplemente után kezdjük az előadást, majd utána távcsöves bemutatás során megtekintjük, a Jupiter, a Vénusz és a Szaturnusz bolygókat, valamint néhány érdekes galaktikus objektumot.)

 

2015 június 20 szombat, Múzeumok Éjszakája:


 

2015 június 19 péntek, Csillagászati alapok 32. rész: A Csillagok (4) A csillagok élete

(Tovább folytatjuk a csillagokkal való foglalkozást, nagyban építve a korábbi három előadás anyagára. Igazi csillag boncoláson vehetünk részt, megnézzük, számításaink szerint mi vagy mik rejtőznek a csillagok belsejében, hogyan sugároznak, miként működnek, kialakulásuk után, hogyan alakulnak folyamataik. Az előadáson külön kitérünk a Fősorozat csillagaira, azon belül is legnagyobb hangsúllyal a Nap típusú, vagy ahhoz nagyon hasonló csillagokra összpontosítunk. Az előadás után derült idő esetén lehetőség nyílik a csodálatos panoráma megtekintésére, valamint, távcsövön keresztül megfigyeljük a Jupitert, a Holdat és a Vénuszt is, továbbá késő este lehetőség szerint a Szaturnusz bolygót is bemutatjuk.)


2015 június 5 péntek, Csillagászati alapok 31. rész: A Csillagok (3) Születő csillagok

(Tovább folytatjuk a csillagokkal való foglalkozást, nagyban építve a korábbi két előadás anyagára, megvizsgáljuk a születőben lévő csillagokat, azok kialakulását, és folyamataikat; továbbá megismerkedünk egy fontos és lényeges, alapvető távolságmeghatározási módszerrel is. Az előadás után derült idő esetén bemutatásra kerül a Vénusz, a Jupiter és késő este a Szaturnusz bolygó is.)


2015 május 22 péntek, Csillagászati alapok 30. rész: A Csillagok (2) Fizikai alapok

(Az előző előadásra nagyban építve, levezetünk 2 távolságmérési módszert, majd megmutatjuk ezen módszerek hatásfokát. A csillagok jellemző és mérhető tulajdonságai között szabályszerű összefüggéseket tárunk fel, majd az előadás végére feltárjuk a híres Hertzsprung-Russel-diagram (röviden: HRD) elvi lényegét.)

 

2015 május 15 péntek, Téma az Időutazás

(Tovább folytatjuk az elmélkedést az időutazásról Ujlaki Csabával. Előtte Naplemente megtekintés a tetőről, majd elmélkedés után derült idő esetén távcsöves bemutatás a tetőről: Vénusz és Jupiter.)

 

2015 május 8 péntek, Csillagászati alapok 29. rész: A Csillagok (1) Fizikai alapok

(Az előadás keretén belül átvesszük a csillagok életéhez, és folyamataihoz nélkülözhetetlen fizikai ismereteket, módszereket. A fény tulajdonságait, spektrumát elemzés alá vesszük. Néhány a témához elengedhetetlen törvényt átbeszéljük (Wien törvény, Fotometriai alaptörvény, fény intenzitása). Az előadás célja, előkészíteni a csillagok életéhez szükséges háttérinformációkat, hogy azokat könnyen és világosan lehessen alkalmazni.


2015 április 17 péntek, Téma az Időutazás

(Tovább folytatjuk az elmélkedést az időutazásról Ujlaki Csabával. Előtte Naplemente megtekintés a tetőről, majd elmélkedés után derült idő esetén távcsöves bemutatás a tetőről: Vénusz és Jupiter.)

 

2015 április 10 péntek, Csillagászati alapok 28. rész: A Naprendszer (15) A Naprendszer átismétlése

(Az előadáson röviden nagy vonalakban átismételjük a Naprendszert, annak kialakulását, a bolygókat és holdakat, kisbolygókat és üstökösöket. Külön foglalkozunk a Naprendszer "egyediségével" és anyagi összetételével. A Kepler űrtávcső által eleddig felfedezett és az eddigi más felfedezésű exobolygórendszerekkel összehasonlítjuk Naprendszerünket. A foglalkozás este 19:00-kor kezdődik, amelyen megtekintjük a Naplementét, amely 19:15-kor lesz, utána rövid hírek, majd az előadás este 20:00-kor kezdődik. Utána derült idő esetén bemutatásra kerül a Vénusz és a Jupiter. Kérjük kedves látogatóinkat, a nagy szélre való tekintettel, rétegesen öltözködjenek. A tetőn kifejezetten erős lehet a szél, így a hőérzet is igen alacsony lehet.)

 

2015 április 3 péntek, Az Időutazás

(Pénteken este témánk az időutazás, melyen megbeszéljük az időutazás lehetőségeit, és belátható valamint beláthatatlan következményeit. Közben egy érdekes gondolatkísérleten vehetünk részt. A beszélgetés este 19:00-tól kezdődik, majd utána derült idő esetén bemutatásra kerül a Jupiter és a Telihold is. A bemutatás után filmvetítés a teremben.)

 

2015 március 27 péntek, Csillagászati alapok 27. rész: A Naprendszer (14) A Neptunuszon túl (3)

(A Neptunuszon túli Naprendszerbeli világ széléhez érkezünk meg, az üstökösök világához. Az előadáson szó esik az üstökösök felépítéséről, pályáikról, megjelenéseikről, visszatéréseikről, eredetükről, anyagi összetételükről. Számos, az elmúlt időszakban (10-15 év) megjelent és feltűnt fényes üstököst veszünk sorra, és belátjuk, hogy miért is tartoznak a kométák a csillagászok egyik kedvenc objektumai közé. Külön kitérünk felfedezésük és elnevezésük nehézségeire. Az előadás este 20:00-kor kezdődik. Előtte 18:00-19:40-ig az időutazásról elmélkedünk Ujlaki Csabával. Derült idő esetén az előadás előtt és után bemutatásra kerül a Jupiter és a Hold. A tetőn a tavasz közeledtével is még hűvös és szeles idő lehetséges, ezért kérjük kedves látogatóinkat, rétegesen öltözködjenek.)

 

2015 március 20 péntek, a délelőtti részleges Napfogyatkozás megbeszélése

(A megbeszélés során megtárgyaljuk az esetlegesen felmerült egyéb részletekbe menő kérdéseket, és megtekintjük a közös képeket.)

Az eseménnyel kapcsolatos cikk

 

2015 március 13 péntek, Készüljünk a Napfogyatkozásra

(Az előadáson szó fog esni a Hold az időszámítás alapjáról, a Nap és Holdfogyatkozások kialakulásának okairól, hátteréről. A Szárosz ciklus. A Fogyatkozások előrejelezhetősége, megfigyelése, miben léte, értelmezhetősége. A március 20-án esedékes fogyatkozás részletei, és láthatósága. Külön kitérünk a fogyatkozás alatt megfigyelhető másodlagos jelenségekre, valamint a biztonságos megfigyelés lehetőségeire és műszerére.)


2015 március 6 péntek, Csillagászati alapok 26. rész: A Naprendszer (13) A Neptunuszon túl (1-2)

(Az előadáson szó fog esni a Neptunusz mozgásáról, annak érdekességeiről, a Neptunuszon túl lévő égitestek felfedezéséről. Így külön kitérünk a Plútóra, amely felfedezése óta "nem hagyta békén" a csillagászokat. Az előadáson foglalkozunk a Neprendszer külső vidékén lévő égitestek felfedezésével és tulajdonságaikkal. Mindezek után kifejtjük az IAU 2006-os döntését, amely szerint indokolttá vált a Plútó mint bolygó, törpebolygóvá való nyílvánítása. Újra magyarázzuk a bolygó fogalmát. A tetőn az idő igen szeles, így kérjük látogatóinkat rétegesen öltözködjenek.)

 

2015 február 20 péntek, Csillagászati alapok 25. rész: A Naprendszer (12) Az Uránusz és a Neptunusz

(Az előadáson szó fog esni a két külső gázóriás méreteiről, keringésükről, holdjaikról, gyűrűikről, felfedezésükről, megfigyelhetőségükről. Külön szó fog esni a Voyager 1 és 2 szondák eredményeiről és küldetésükről is. Az előadás este 19:30-kor kezdődik, utána derült idő esetén távcsöves bemutató a tetőről, terítéken a Jupiter és holdjai. A tetőn az idő igen szeles, így kérjük látogatóinkat rétegesen öltözködjenek.)


2015 február 6 péntek, Csillagászati alapok 24. rész: A Naprendszer (11) A Szaturnusz

(Az előadáson szó esik majd aSzaturnusz bolygó keringéséről, méreteiről, egyediségéről. Foglalkozunk a bolygó légkörével, és külön a gyűrűrendszerével és holdrendszerével is. Holdjai közül részletesen kielemezzük a Titán, az Enceladus, a Tethys holdakat. Az előadás este 20:00-kor kezdődik, derült idő esetén távcsövezés lesz az előadás utána tetőn.)

 

2015 január 30 péntek, A látás kémiája, a színek.

(Az előadás témája kapcsolódhatna a Csillagászati Alapok előadás sorozatának elejéhez, ahol a tájékozódásról esett szó. Tájékozódásunk egyik - ha nem a legfontosabb - eleme a látás, a színek és kontrasztok érzékelése. A világból érkező információk 85%-a látás útján jut el az emberhez. A látvány meghatározó részei a színek, amelyeket fizikai és kémiai jelenségek okoznak. Korábbi előadásainkban fény derült a látás fizikai okaira, a most következő előadásban a kémiai okokból kaphat rövid összefoglalót minden kedves érdeklődő. Az előadás pénteken este 20:00-kor kezdődik.)

2015 január 23 péntek, Csillagászati alapok 23. rész: A Naprendszer (10) A Jupiter

(Az előadáson szó esik a Jupiter legérdekesebb és legkülönösebb jellemzőiről, felhőrendszeréről, holdjairól, gyűrűiről, mozgásáról, anyagának összetételéről, megfigyelhetőségéről; Jupiter a bolygókirály, királyi bolygó, a legnagyobb naprendszerbeli bolygó, védelmező. Az előadás 19:30-kor kezdődik, utána kötetlen beszélgetés a Jupiterről.)


2015 január 9 péntek, Csillagászati alapok 22. rész: A Naprendszer (9) A Kisbolygók

(Az előadáson szó esik a kisbolygók elhelyezkedéséről, felépítésükről, csoportjaikról, a legjelentősebb "képviselőikről". Az előadásban külön kitérünk a Titus-Bode szabály szabályosságaira és szabélytalanságaira, a felfedezésekre, és a kisbolygó kutató programokat is áttekintjük időrendi sorrendben. FIGYELEM! A tetőn erős szél lehet, amely ellen a réteges öltözködés is csak részleges védelem, kérjük látogatóinkat, melegen öltözködjenek, hozzanak magukkal plusz ruhát.)

 

2014 december 19 péntek, A Betlehemi csillag története

(Az előadáson szó esik a Betlehemi csillag történetéről, a Bibliáról, az ókor csillagászatáról, világképekről, a Föld mozgásairól, a Karácsony és az Újév ünnepköréről, a téli napfordulóról. Fény derül továbbá a Betlehemi csillag valós mivoltára és arra is, miként függ össze a Karácsony a téli napforduló és az Újév ünnepe. Továbbá összefüggésekre derül fény a Naprendszerben található bolygók és égitestek közös nagy ciklusaira is.)

 

2014 december 12 péntek, Csillagászati alapok 21. rész: A Naprendszer (8) A Mars bolygó

(Az előadáson szó esik a Mars adatairól, keringéséről, kutatásáról, történelméről, rokonságáról a Földdel kapcsolatosan, holdjairól és a hozzá ellátogató szondákról és felfedezésekről. Az előadás 19:30-kor kezdődik, az előadás után, ha tiszta az idő, távcsöves bemutatást tartunk, melynek keretén belül este 9 óra után pár perccel bemutatjuk a Jupitert és pár apró érdekességet a téli égbolton. FIGYELEM! A tetőn erős szél lehet, amely ellen a réteges öltözködés is csak részleges védelem, kérjük látogatóinkat, melegen öltözködjenek, hozzanak magukkal plusz ruhát.)


2014 november 28 péntek, Csillagászati alapok 20. rész: A Naprendszer (7) A Hold (2)

(A Hold az időszámítás alapja, a Nap és Holdfogyatkozások kialakulásának okai, háttere. A Szárosz ciklus. A Fogyatkozások előrejelezhetősége, megfigyelése, miben léte, értelmezhetősége.)


2014 november 14 péntek, Csillagászati alapok 19. rész: A Naprendszer (6) A Hold (1)

(A Föld holdja a Hold(!), mérete, tömege, gravitációja, kialakulása, anyaga, összetétele, keringése, pályája adatai és keringési érdekességei, precesszió(3), felszíne: tengerek, kráterek, rianások stb; megfigyelhetősége. Szuperhold téveszmék, magyar vonatkozások, térképek, hatása az élővilágra érintőlegesen.)

 

2014 október 31 péntek, Csillagászati alapok 18. rész: A Naprendszer (5) A Föld

(A harmadik belső bolygó. A kék bolygó. Kialakulása, felépítése, anyagi összetétele, mozgása a térben, pályája, felszíni érdekességei, geoszférák.)

 

2014 október 24 péntek, Csillagászati alapok 17. rész: A Naprendszer (4) A Vénusz

(Belső bolygók, méret, felszín, hőmérséklet keringési érdekességek, űrszondák fényváltozás, elongáció, alsó és felső együttállások, dichotómia. Derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét. A tél közeledtével, az idő hűvösre fordulásával kérjük kedves látogatóinkat, vendégeinket, rétegesen öltözködjenek - a tetőn az erős szél jelentősen csökkenti a hőérzetet.)

az előadás után: 

Szomszédolás, bemutatkozik a jászberényi csillagvizsgáló

 

2014 október 17 péntek, Csillagászati alapok 16. rész: A Naprendszer (3) A Merkúr

(Belső bolygók, méret, felszín, hőmérséklet keringési érdekességek, űrszondák fényváltozás, elongáció, alsó és felső együttállások, dichotómia. Derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét. A tél közeledtével, az idő hűvösre fordulásával kérjük kedves látogatóinkat, vendégeinket, rétegesen öltözködjenek - a tetőn az erős szél jelentősen csökkenti a hőérzetet.)

 

2014 október 10 péntek: Csillagászati tudományos ismeretterjesztő film vetítés

 

2014 október 3 péntek, Csillagászati alapok 15. rész: A Naprendszer (2) A Nap

(Az előadás a következőket érinti: mérete, tömege, felépítése, hőmérséklete, anyagi összetétele, differenciális rotáció, mag, köpeny, áramlási zóna, fotoszféra, kromoszféra, korona, fler, protuberanciák, napfoltok, fáklyák, elektromágneses sugárzásának erőssége (Napállandó), ciklusai, típusa és besorolása a többi csillagok alapján. Derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét amelynek keretén belül a Holdat vehetjük szemügyre.)

 

2014 szeptember 26-27 péntek-szombat, Kutatók éjszakája

Szolnoki Napló cikke


2014 szeptember 12 péntek, Csillagászati alapok 14. rész: A Naprendszer (1) A Naprendszer keletkezése

(A Naprendszer anyagi összetétele, anyagának eloszlása, hideg és forró modellek, mérete, fizikai fogalmak, geokémiai elemzés és csoportosítás, beszennyeződés. Modern kori elméletek a kialakulásról.)


2014 szeptember 5 péntek, Csillagászati alapok 13. rész: A csillagászat története (5. rész)

(Az előadáson röviden említésszerűen átvesszük az újkor vége és a jelenkor legfontosabb csillagászati felfedezéseit; 1800-tól napjainkig. A korábbi téves elképzelésektől eljutunk a tudomány mai álláspontjáig, a kozmológia fejlődésén keresztül. Fraunhofer, Kirchoff, Angström, Doppler, Schwarzschild; Maxwell; Henry N Russel és Ejnar Herztsprung; Boltzmann; Wien, Hubble, Einstein: A speciális és általános relativitás elmélete, Penrose, Hawking; az Ősrobbanás és a Mindenség elmélete.)

 

2014 augusztus 22 péntek, Csillagászati alapok 12. rész: A csillagászat története (4. rész)

(Az újkor csillagászatának első fejezete, Kopernikusz, Kepler, Galilei, Newton és sokan mások. A tudomány hajnala, egészen a modern fizika megszületéséig. Az előadáson szó esik majd a tudomány és a vallás közötti átmenetekről és határokról, felfedezésekről és eszközfejlesztésekről. Naplemente 19:32-kor van, az előadás Naplemente után 19:45-kor kezdődik. Utána derült idő esetén Mars és Szaturnusz les, kiváló idő esetén megkeressük csillagtérképek alapján a két legkevésbé észlelt bolygót, az Uránuszt és a Neptunuszt. Várunk Mindenkit sok szeretettel.)

 

2014 augusztus 16 szombat, Meteormegfigyelés a szandai Sportreptérről.

 

2014 augusztus 5 péntek, Akromatikus lencsék tervezése távcsövek számára 2. rész (előadó: Pintér József)

(Az előadáson szó esik a lencsés "nagyító csövek" alkalmazásáról, kialakulásukról, használatukról, fejlesztéseikről, tökéletesedéseikről; továbbá szó esik pár fizikai és optikai jelenségről, azok levezetéséről, majd az előadás végén virtuálisan tervezünk egy csillagászati lencsés távcsőobjektívet. Az előadás 20:00-kor kezdődik, utána derült idő esetén távcsöves bemutatás a tetőről.)

 

2014 augusztus 8 péntek, Csillagászati alapok 11. rész: A csillagászat története (3. rész)

(Avagy mi történt Hypatia után egészen Kopernikuszig. Az előadás felöleli a "sötét középkor" időszakát és lerántja a leplet a közel 1200 éves lappangó időszakról. A rövid áttekintő előadás után derült idő esetén távcsővel bemutatjuk a Holdat, amelyen szemügyre lehet majd venni az előadáson elhangzó pár aprócska érdekességet. Várunk mindenkit sok szeretettel. Az előadás Naplemente után kezdődik.)


2014 augusztus 1 péntek, Akromatikus lencsék tervezése távcsövek számára (előadó: Pintér József)

(Az előadáson szó esik a lencsés "nagyító csövek" alkalmazásáról, kialakulásukról, használatukról, fejlesztéseikről, tökéletesedéseikről; továbbá szó esik pár fizikai és optikai jelenségről, azok levezetéséről, majd az előadás végén virtuálisan tervezünk egy csillagászati lencsés távcsőobjektívet. Az előadás 20:00-kor kezdődik, utána derült idő esetén távcsöves bemutatás a tetőről.)


2014 július 25 péntek, Csillagászati alapok 10. rész: A csillagászat története (2. rész)

(Az előadás az ókori görögök csillagászatával eredményeikkel és műszereikkel foglalkozik: Thálesz, Anaximandrosz, Pitagorász, Anaxagorász, Filolaos, Demokritosz, Arisztotelész, Számoszi ArisztarkhoszEratoszthenész, Hipparkhosz, Ptolemaiosz, Hypatia és még sokan mások, az Alexandriai könyvtár égése, kereszténység térhódítása, birodalmak, politika.)

 

2014 július 18 péntek: Távcsöves bemutatás

 

2014 július 11 péntek, Csillagászati alapok 9. rész: A csillagászat története (1. rész) folytatása

(Az előadáson foyltatjuk Egyiptom, Kína, Mezopotámia csillagászatát, szó esik továbbá újfent mezőgazdasági vonatkozásokról, ókori csillagvizsgálókról és műszereikről)

 

2014 július 4 péntek, Csillagászati alapok 9. rész: A csillagászat története (1. rész)

(Az előadáson szó esik majd Egyiptom, Kína, Mezopotámia csillagászatáról, mezőgazdasági vonatkozásokról, ókori csillagvizsgálókról és műszereikről)2014 június 6, 20 péntek, Csillagászati alapok 7-8. rész: Az időmérés története

(A filmvetítéssel egybekötött előadáson az időméréssel fogunk foglalkozni, annak alapjával, szükségességével és eszközeivel. Leírjuk és jellemezzük az egyes időtartamokat mint év, hónap, nap, óra, perc másodperc. Történelmileg áttekintjük az idő mérését az őskortól napjainkig nagy vonalakban. Az előadáson szükséges fogalmak, melyek magyarázásra kerülnek: csillagnap, (bolygónap), csillagidő, rektaszcenzió, tavaszpont, óraszög, szoláris idő, középszoláris idő, időegyenlítés és ábrájának elemzése (ennek okai), világidő zónaidő, dátumválasztó vonal. Az előadás anyaga, nagyban támaszkodik az előző előadások anyagára (koordináta rendszerek). Derült idő esetén megtekintjük a Naplementét,  az előadás este 19:30-kor kezdődik, majd utána távcsöves bemutatással zárjuk az estét derült idő esetén. Bemutatásra kerül a Hold, a Mars és a Szaturnusz. Az este felerősödő szél ellenében kérjük látogatóinkat, rétegesen öltözködjenek. Várunk Mindenkit sok szeretettel.)


2014 május 23 péntek, Csillagászati alapok 6. rész: A hajós csillagászata, csillagászat a tengeren

(A hajósok csillagászata a tájékozódási előadássorozat 3 része közül az utolsó, mely nagyban támaszkodik az első, de leginkább a második május 16-ai előadásra, a koordinátarendszerek előadására. Az előadás elején visszatekintünk az elmúlt két hét ismeretanyagára, majd megismerkedünk 2 újabb műszerrel, ezek ismertetése után a térképi ábrázolás, a térképészet alapismereteit vesszük elő, ismertetve a vetületi rendszereket, nagy vonalakban; majd szó esik újabb "főkörökről", a horizontális depresszióról, magasságok javításáról, különböző anomáliákról, a hajósok tér és időbeli tájékozódásáról és az előadás végén "előkészítjük" a 7. rész az idő és annak mérésének alapjait.)(Derült idő esetén a Naplemente után megkeressük a Merkúrt, majd a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz bolygók kerülnek bemutatásra, az előadás ennek függvényében lesz megtartva a bemutatások után. Várunk Mindenkit sok szeretettel.)


2014 május 16 péntek, Csillagászati alapok 5. rész: Égi és földi koordinátarendszerek

(Az előadáson fény derül a tájékozódásra, égen és földön egyaránt, a különböző térképekről, térképvetületekről - rendszerekről, a koordináta rendszerek használatáról, a velük való tájékozódás alapjairól; szó esik továbbá készítésükről és a használatuk során felmerülő problémakörökről is. Az előadás végén projektoros vetítéssel egybekötött modellezés is lesz. Poláris sík-, Horizontális- vagy Topocentrikus-, Geocentrikus-, Ekvatoriális-, Heliocentrikus- és Galaktocentrikus rendszerek. A Gömbháromszögtan alapjai. Az előadás előtt 19:30-ig lehetőség van a tetőn megcsodálni a várospanorámát és a Naplementét, derült idő esetén. Az előadás után, amennyiben tiszta az idő távcsöves bemutatás a tetőn, ahol a látogatók megfigyelhetik, a Mars és Szaturnusz bolygókat távcsöveink segítségével.)

 

2014 május 2 péntek A fény (második rész)

(Tudományos ismeretterjesztő film vetítése színes előadással. Az előadás után derült idő esetén lehetőség nyílik a tetőn a Hold, a Jupiter, a Mars és a kitartóknak a Szaturnusz megfigyelésére távcsöveinken keresztül.)


2014 április 25 péntek, Csillagászati alapok 4. rész: Tájékozódás Földön és Égen

(Az előadáson szó esik a tájékozódás történetéről, hasznáról, alapjairól, mérési módszerekről, irányokról. Pontok térben és időben, főkörök, mellékkörök, nevezetes fogalmak. Az előadás után derült idő esetén távcsöves bemutatással zárjuk az estét a tetőn.)


2014 április 18 péntek, Ősrobbanás

(Az előadáson szó esik az ősrobbanás felfedezéséről, kultuszáról, a tudmoány nagy és eleddig örök kérdéseiről. Derült idő esetén a tetőn bemutatásra kerül a Hold, a Jupiter és a Mars.)


2014 április 11 péntek, Csillagászati alapok 3. rész: A fény

(Az előadáson szó esik az alábbi fogalmakról és tulajdonságokról: terjedése a térben, törésmutató, prizma, tükrök, hullámhossz, frekvencia, spektrum, emisszió, abszorpció, refrakció, reflexió. Az előadás után derült idő esetén távcsöves bemutatás a tetőn.)


2014 március 28 péntek, Csillagászati alapok 2. rész: Mértékegységek, prefixumok, nagyságrendek

(A csillagászatban használatos mértékegységek, és arányok bemutatása, tömeg, idő, tér, a fényév fogalma, a parsec fogalma, szögek fogalma előrevetítve a koordináta rendszerek előadásra. Az előadás 18:30-kor kezdődik, az előadás után derült idő esetén bemutatásra kerül a Jupiter és a Mars, valamint szó esik egy két érdekességről amelyek még a két bolygón kívül láthatóak az égbolton. A tetőn továbbra is erős lehet a szél, így felhívjuk látogatóink figyelmét arra, h továbbra is látogatásaik alkalmával rétegesen öltözködjenek.)


2014 március 21 péntek, Általános csillagászat

(Bejelentkezett csoport, az előadás alapszintű ismereteket ad, helyünkről az univerzumban, kozmikus környezetünkről, és szűkebb szolnoki környezetünkről is. Az előadás után jó idő esetén bemutatásra kerül a Jupiter és este 9 óra körül a Mars. Később szó esik majd a Nyári és a Téli időszámítás szükségességéről. Az előadások után a távcsöves bemutatás alatt kötetlen eszme és tapasztalatcsere. A szeles időre való tekintettel réteges jól záró ruházat ajánlott a tetőn.)


2014 március 14 péntek, Csillagászati alapok 1. rész: Bevezetés a csillagászatba

(Az előadáson szó esik majd a csillagászat tárgyáról, arról hogy a legősibb tudomány, arról, hogy előbb ismerték az eget, mint a Földet. A csillagászat felosztásáról, ágairól, hasznáról és céljairól. Az előadás 19:00-kor kezdődik. Előtte és utána távcsöves bemutatás keretén belül bemutatjuk a Napot, a Jupitert, a Holdat és este kilenc óra környékén az éppen kelő Marsot is.)(A soron következő részben március 28-án a mértékegységekről, prefixumokról, az SI-rendszerről és a nagyságrendekről lesz szó.)


2014. március 7. péntek: Újdonságok a csillagászat és az űrkutatás területéről.

(Az előadás 19:30-kor kezdődik, majd utána ismét az emberi aggyal foglalkozunk. Derült idő esetén a tetőről megfigyeljük a Holdat és a Jupitert. A hidegre és az esetleges szélre való tekintettel kérjük látogatóinkat rétegesen öltözködjenek, a tetőn a hidegérzetünk, akár a normál hőmérséklettől 10 C°-kal is kevesebb lehet.)


2014. február 21. péntek : A Naprendszer 2: A Föld

(Az előadáson szó esik a Földről, mint zárt rendszerről, mint bolygóról, mozgásairól, méretéről, kialakulásáról, felszíni érdekességeiről, folyamatairól és egyediségeiről; az előadás 19:30-kor kezdődik. Az előadás után derült idő esetén bemutatásra kerül a Jupiter és pár érdekes téli csillagképbeli objektum. A hideg és szeles időre való tekintettel réteges öltözködés ajánlott a tetőn folyó távcsövezéshez.)


2014. február 14. péntek: Csoportos foglalkozás 


2014. február 7. péntek : A fraktálok világa, tört dimenziójú terek és érdekességeik

(Videóvetítéssel egybekötött színes előadás a fraktálokról, kialakulásukról, világukról, a hétköznapi matematikáról. Az előadás után folytatjuk az emberi agy rejtelmeinek fejtgetését, kapcsolatát az Univerzummal Ujlaki Csabával.)


2014. január 31. péntek : A Naprendszer 1: A Belső bolygók világa

(áttekintő előadás a Naprendszer belső bolygóiról, színes képekkel és 3 dimenziós modellekkel. Az előadáson áttekintő jelleggel szó esik a belső Naprendszerben uralkodó körülényekről, Kepler és Newton törvényeinek alkalmazásáról és belátásáról.

Az előadás után rövid szünet, majd ismét folytatjuk az emberi agy rejtelmeinek fejtegetését Ujlaki Csabával)


2014. január 24. péntek : Matematika a mindennapokban,a hétköznapokban,a konyhában és az Univerzumban.

(A filmvetítéssel egybekötött előadás 18:15-től kezdődik és 20:00-ig tart, utána kis pihenés képpen a tetőről megtekintjük a várost, majd utána ismét az Agyról fogunk beszélgetni, elmélkedni, elmélkedni magunkról)


2014. január 17. péntek : A csillagászat, napjainkban, legújabb eredmények


2014. január 10. péntek : Mértékegységek, arányok, távolságok.

(Az előadás felfedi a távolságokat egymáshoz viszonyítva, a távolságok térben és időben, - kalandozás a közeli Univerzumban.

Az előadás után jó idő esetén megfigyeljük a Jupitert és a Holdat távcsöveink segítségével, kérjük kedves vendégeinket, a nagy hidegre és az esetlegesen erősebb szélre való tekintettel, öltözzenek rétegesen és vastagon, hozzanak plusz pullovereket és kesztyűket is.

Bemutatás után visszakalandozunk az emberi agy rejtelmeibe Ujlaki Csaba vezénylésével)


2014. január 3. péntek Új év, az évkezdés kultusza

 

2013. december 27. péntek : ZÁRVA


2013. december 20. péntek A Betlehemi csillag története, a karácsony eredete és kultusza

(Az előadáson szó esik a Betlehemi csillag történetéről, a Bibliáról, az ókor csillagászatáról, világképekről a Föld mozgásairól, a Karácsony és az Újév ünnepköréről, a téli napfordulóról. Fény derül továbbá a Betlehemi csillag valós mivoltára és arra is, miként függ össze a Karácsony a téli napforduló és az Újév ünnepe. Továbbá összefüggésekre derül fény a Naprendszerben található bolygók és égitestek közös nagy ciklusaira is.)


2013. december 13. péntek : A Csillagászat története a kőkorszaktól a relativitás elméletéig 2. rész

(Kopernikusz-Tycho Brahe-Kepler-Galilei-Newton, fizika az égben - Maxwell - Boltzmann - Wien, a galaxisok között, Einstein, Ősrobbanás és egy pici relativitás)


2013. december 06. péntek : Koordináta rendszerek égen és földön

(Az előadáson fény derül a tájékozódásra, égen és földön egyaránt, a különböző térképekről, térképvetületekről - rendszerekről, a koordináta rendszerek használatáról, a velük való tájékozódás alapjairól; szó esik továbbá készítésükről és a használatuk során felmerülő problémakörökről is. Az előadás végén projektoros vetítéssel egybekötött modellezés is lesz.)


Novemberben a Magyar Tudományt ünnepeltük:


2013. november 29. péntek : A Csillagászat története a kőkorszaktól a relativitás elméletéig

(Babilon csillagászata, csillagok Egyiptom felett, kik alkották meg az első csillagképeket?, a Nap középpontú világkép, harmóniától a törvényekig Kopernikusz-Tycho Brahe-Kepler-Galilei-Newton, távcsőépítők, színképelemzés - az égi tűz titka, fizika az égben - Maxwell - Boltzmann - Wien, a galaxisok között, Ősrobbanás és egy pici relativitás)


2013. november 22. péntek  Behangolt Világegyetem

(a Mindenség elmélete, a hat legfontosabb állandó, rend és rendetlenség az atomi szinteken, szimmetriák és megmaradási törvények, hogyan kezdődött?, az Ősrobbanás, Univerzum-Multiverzum?, Teremtés? vagy Keletkezés?, Értünk van minden?, A végső igazság)


2013. november 15. péntek  Csillagporból lettünk

(égi laboratóriumok, szupernóvák, az Univerzum kémiája, hogyan kerültünk ide, az élet kémiai alapjai, a csillagok élete és halála, milyen jövő vár ránk?)


2013. november 8. péntek  A fény birodalma

(a fény tulajdonságai, sebessége, mint információ hordozó, a színszórás, optikai jelenségek, a fény interferenciája és elhajlása)


2013. november 01. péntek : Idő időszámítás,naptárkészítés

(az előadás előtt szó esik majd a közeljövőben látható üstökösökről is)

 

2013.október 25. péntek Agyunk és gondolkodásunk evolúciós fejlődéséről

 (Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés-előadás lesz az agyunk és gondolkodásunk evolúciós fejlődéséről kapcsolatának a Világegyetemmel, annak törvényeivel. Hogyan lehet becsapni, megtéveszteni agyunkat. Mi irányít bennünket, mi határozza meg döntéseinket? Mi dönti el, hogy mit szeretünk és mit nem? Rend, kívül és belül.)


2013. október 18. péntek Bevezetés a csillagászatba 2. rész

2013. október 12. szombat  Járdacsillagászat, Hild tér 19:00

2013. október 11. péntek A Szupernóvák rejtelmei, új csillagok az égbolton

2013. október 4. péntek Bevezetés a csillagászatba

2013. szeptember 27. péntek  Elemi álom, érdekességek az atomok világából - az atomfizika rejtelmei.

2013. szeptember 20. péntek  Érdekességek a világűrből, a Galaxisok világa

2013. szeptember 13. péntek  Készüljünk az ISON üstökösre - gyakorlati előadás az üstökösökről.

2013. szeptember 6.   péntek  Ujlaki Csaba előadása: "Nyári hírek a világűrből."

2013. augusztus 11. Meteorhullás megfigyelés a Szandai Sportréten - gyülekező 19:00 órakkor a hangároknál

2013. augusztus 09. Helyünk a világmindenségben II. rész

2013. augusztus 02. Helyünk a világmindenségben I. rész

2013. július 26. A darabokra hulló Világ - fraktálok és halmazok, valamint az emberi gondolkodás összefüggései. II. rész

2013. július 19. A darabokra hulló Világ - fraktálok és halmazok, valamint az emberi gondolkodás összefüggései. I. rész

2013. július 12. Művészi Világegyetem, avagy hol lakik a zene. II. rész

2013. július 5. Művészi Világegyetem, avagy hol lakik a zene. I. rész


Szeretettel várunk Minden kedves érdeklődőt!

 

Az oldalon található képek és videók szerzői jogvédelem alatt állnak. 
A képek felhasználási szándékát, a felhasználás előtt kérjük elektronikus levélben jelezze.

Ennek figyelmen kívül hagyása szerzői jogvédelem sértése miatt - jogi következményekkel járhat.

 

Tisztelt Látogatóink! Kérjük, adójuk 1 %-ával támogassák a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei TIT tevékenységét. Adószámunk: 19215075-2-16. Támogatásaikat köszönjük!


Nyilvántartási számunk: 16-0142-04

Akkreditációs számunk: AL-0039

Elérhetőség

Általános információk:
Email: tit-szolnok@tit-szolnok.hu 

Telefon: +36 70 776 1390
Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet
 

Gazdasági ügyek (számlázás, stb.):
Email: tit-iroda@tit-szolnok.hu    Telefon: +36 70 776 1390

Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet

 


Vezetõi kérdésben illetékes: Szilágyi Mihály

Email: tit-igazgato@tit-szolnok.hu  

Cím: 5000 Szolnok, Jubileum tér 5. 23. emelet

 

Partnereink
Ön a(z) 2694. látogatónk! A számlálás indult: 2010. március 31.